Ana içeriğe atla

Biden: Dünya Putin'e karşı birleşti, çok ağır bir bedel ödeyecek

Ukrayna'daki savaşın 21. gününde de Rusya'ya karşı yaptırımlar arka arkaya açıklanırken ABD Başkanı Biden, kamuoyunun karşısına geçerek Ukrayna'ya yeni destek paketini açıkladı.



Dünya Putin'e karşı birleştiğini ve yaptırımların Rusya'nın ekonomisine zarar vereceğini vurgulayan Biden, "Cumartesi günü yönetimim 200 milyon dolarlık ek bir destek paketi onayladı. ABD yeni güvenlik desteğini 1 milyar dolara çıkarıyor." dedi.

Biden, bugün de Ukrayna'ya 800 milyon dolarlık yeni yardım paketini duyurduklarını söyleyerek, "Bu paketin içinde 800 uçaksavar sistemi var. Böylece Ukrayna'nın kendilerine saldıran ve hava sahalarını ihlal eden uçak ve helikopterleri durdurmaya devam etmesini sağlayacağız. Ukrayna'ya daha uzun menzilli uçaksavar sistemleri ve bu sistemler için cephane yardımı vereceğiz. Ayrıca bu pakette 9 bin tanksavar sistemi olacak. Bu yüksek güvenilirlikteki sistemleri Ukraynalı kuvvetler son derece verimli kullanıyor." şeklinde konuştu.

Söz konusu paketin içinde küçük silahlar, makinalı silahlar ve çeşitli silahlar olduğunu aktaran Biden, "Ayrıca bu paketin içinde insansız hava araçları (İHA) da olacak. Biz tüm bunları tek başımıza yapmıyoruz. Ortak ve müttefiklerimiz de yardımlara destek sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Biden, "Bu daha önce görülmemiş bir destek. İnsani yardım uygulamasına da devam edeceğiz. 300 milyon dolarlık insani yardım da sağlıyoruz" dedi. Business Blog

Biden, ABD'nin ve müttefiklerinin Ukrayna'ya gerekli ekipmanları sağlamaya her zaman hazır olduğunun altını çizerek, "Şimdi size dürüst olacağım, bu uzun ve zorlu bir savaş olacak ancak Putin'in sivillere karşı, ahlaka aykırı saldırılarına karşı Amerikan halkının Ukrayna'ya desteği her zaman sürecek." dedi.

ABD'nin Ukrayna'ya yönelik insani yardımlarını da artırdığını dile getiren Biden, sadece son 1 haftada Ukrayna'ya ve komşu ülkelerine 300 milyon dolarlık insani yardım sağladıklarını kaydetti.

Biden, Putin yönetimini ekonomik yaptırımlarla daha da zayıflatırken, Ukrayna'nın müzakerelerde elini güçlendirmeye çalışacaklarının altını çizerek, "Ortak ve müttefik ülkelerimizle bu trajik ve gereksiz savaşı bitirmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız." diye konuştu. Konuşmasının ardından Biden, söz konusu pakete ilişkin kararnameyi imzaladı.

Biden'ın konuşmasının ardından Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamalarda, 800 milyon dolarlık yardım paketinin içeriğine ilişkin detaylar paylaşıldı.

Söz konusu yardım paketi kapsamında Ukrayna'ya 800 Stinger uçaksavar sistemi, 2 bin Javelin tanksavar füzesi, 1000 hafif tanksavar silahı, 6 bin AT-4 tanksavar sistemi verileceği aktarıldı.

Ayrıca paket kapsamında Ukrayna'ya 100 İnsansız Hava Aracı (İHA) gönderileceği kaydedildi.

Pakette, 100 el bombası atış sistemi, 5 bin tüfek, 1000 tabanca, 400 makineli tüfek, 400 av tüfeği, 20 milyon cephanelik, 25 bin zırh seti, 25 bin miğfer de yer aldı.

Açıklamada, bu son paket ile Biden'ın Ukrayna için duyurduğu güvenlik yardımlarının değerinin son 1 hafta 1 milyar doları, son 1 yılda ise 2 milyar doları bulduğunun altı çizildi.

Söz konusu ekipmanların doğrudan ABD Savunma Bakanlığı tarafından Ukrayna ordusuna transfer edileceği bilgisi paylaşıldı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fed, politika faizini 25 baz puan artırdı

Fed , piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Beklentileri karşılayan ABD Merkez Bankası   politika faizini 2018 Aralık ayından beri ilk defa 25 baz puan artırdı. Faizi yükseltme kararı alan Fed yılın geri kalanı için de 6 faiz artışı yönünde sinyal verdi. Karar 1'e karşı 8 oyla alındı. St. Louis Fed Başkanı James Bullard 50 baz puanlık faiz artışı yönünde oy kullandı. ABD'DE ENFLASYON SON 40 YILIN ZİRVESİNDE ABD'de TÜFE şubatta yüzde 0,8 artarken, yıllık yüzde 7,9 ile 1982'den bu yana kaydedilen en büyük artışı gösterdi. Söz konusu dönemde benzin, barınma ve gıda endekslerindeki artışlar tüketici fiyatlarındaki yükselişte etkili oldu. Fed'in faiz artırımı gelişmekte olan piyasalar başta olmak üzere dünya piyasalarını derinden etkileyecek. Faiz artırımıyla doların değerinin artması, emtia fiyatlarının ise gerileyeceği düşünülüyor. RUSYA-UKRAYNA SAVAŞININ ETKİSİNE VURGU YAPILDI Karar metninde Rusya-Ukrayna savaşının etkilerine de vurgu yapıldı. Metinde